Pages: [1]   Go Down
Send this topic | Print
Author Topic: [Polish] Problem z tytułem strony (domena na home.pl)  (Read 807 times)
adwokat-mkm
Member
*

« on: July 02, 2009, 08:22:47 PM »

Witam

Potrzebuję Waszej pomocy.. Moja strona znajduje się pod adresem www.adwokat-mkm.110mb.com  Kupiłem domenę na home.pl i zrobiłem na niej przekierowanie na ten adres. No ale naturalnie nie wyświetla mi się tytuł strony (www.adwokat-mkm.eu).

Czy możecie mi powiedzieć jak krok po kroku skonfigurować domenę na home.pl ?  wiem, że trzeba podac DNS'y serwera, ale ja za cholere nie wiem jak to zrobić ;/ 

Bardzo proszę o pomoc
Piotr GRD
Honoured 110MB Member
Official 110mb Guru

« Reply #1 on: July 03, 2009, 03:41:28 AM »

Witam. Smiley

Teoretycznie można by użyć (w Home.pl) zewnętrznych serwerów DNS i wpisać tam ns1.110mb.com, ns2.110mb.com. ALE że niestety nameserwery 110mb.com lubią często "poszwankować", więc odradzam to.

Zatem (w Home.pl, w konfiguracji domeny) utrzymaj serwery DNS operatora (czyli nameserwery Home.pl), w polu "Przekierowanie WWW (IP/host/URL/katalog):" wpisz IP 70.38.113.157 - to jest IP Twojego konta na 110mb.com na serwerze "box17". Kliknij "zapisz". W ten (nietypowy dość) sposób utworzysz rekord "A" dla Twojej domeny kierujący do właściwego serwera (po adresie IP).

Po czym przejdź do "edycji wpisów" (submenu po lewej) i upewnij się, że istnieje (jeśli nie, to utwórz) jeden z dwóch wpisów:
www.adwokat-mkm.eu   A   70.38.113.157
   albo
www.adwokat-mkm.eu   CNAME   adwokat-mkm.eu

Po upływie godziny powinieneś zauważyć, że domena działa.

Ważne - jeśli jeszcze nie zrobiłeś - w panelu kontrolnym 110mb.com, w części "account profile" wpisz swoją nazwę domeny (bez www).

Na obecną chwilę masz tylko "przekierowanie z maskowaniem adresu" (czyli Twoja domena .eu to tylko ramka, a w ramce jest subdomena.110mb.com) - nie jest to profesjonalne rozwiązanie.
W sposób opisany powyżej prawidłowo podepniesz nazwę domeny do serwera (nie przekierowanie) i ktoś odwiedzający Twoją domenę .eu nawet nie dowie się o istnieniu .110mb.com.
« Last Edit: July 03, 2009, 03:48:49 AM by Piotr GRD » Logged

adwokat-mkm
Member
*

« Reply #2 on: July 03, 2009, 09:50:06 AM »

niestety, nie działa Sad  wyświetla mi sie strona "Dream Template" ;/
Piotr GRD
Honoured 110MB Member
Official 110mb Guru

« Reply #3 on: July 03, 2009, 05:21:09 PM »

W tej chwili masz nadal tylko "przekierowanie w ramce".
Jeśli zrobisz jak opisałem powyżej - adwokat-mkm.eu będzie działać po ok. godzinie (może nawet trochę dłużej).
www.adwokat-mkm.eu może zacząć trochę później - w ciągu dnia lub dwóch.
Żadne zmiany DNS nie są natychmiastowe, tak ten system działa w internecie. Aby zmniejszyć obciążenie sieci rekordy DNS są "cache'owane" (robiona jest kopia na wielu serwerach) - potrzeba czasu, by nowe dane rozpowszechniły się po wszystkich serwerach na świecie.

Ponadto adresy z "www" na 110mb.com są serwowane ciut inaczej, w trochę nietypowy sposób i stąd czasem z tym problemy. Bez "www" nie ma takowych. Przypuszczam, że sprawdzałeś adres z www, a przekierowanie na stronę błędu wynikało z tego właśnie, serwer 110mb jeszcze nie zaktualizował swoich informacji DNS..

A co do "dream template" - to obecny reklamodawca 110mb - przekierowany tam jesteś ze stron błędów 404 i 500.

« Last Edit: July 03, 2009, 05:40:09 PM by Piotr GRD » Logged

adwokat-mkm
Member
*

« Reply #4 on: July 03, 2009, 07:48:17 PM »

Nie wiem już sam, przerasta mnie to.. a w ogóle jak chciałem spróbować poprzez te DNS'y serwera 110mb.com to wyświetla mi sie komunikat, że ns1.110mb.com nie jest skonfigurowany dla domeny adwokat-mkm.eu (ns2.110mb.com działa)... nie rozumiem tego ;/

Zrobiłem screen'y jak to obecnie wygląda u mnie, zobacz może popełniłem gdzieś błąd..

Tak mam skonfigurowane na home.pl:

A tutaj na 110mb, dodałem domene, tak jak napisałeś:

EDIT:
Około 11:30 porobiłem od nowa te przekierowania wg Twojej instrukcji, jest 13:40 i nadal nic ;/ Ciągle Dream Templates widze zamiast swojej strony Sad

« Last Edit: July 03, 2009, 09:46:29 PM by adwokat-mkm » Logged
Piotr GRD
Honoured 110MB Member
Official 110mb Guru

« Reply #5 on: July 04, 2009, 12:47:50 AM »

1 błąd - NIE "http://70.38.113.157" - tylko "70.38.113.157".

W Home.pl jest tak dziwnie właśnie.
- Gdy wpiszesz pełen URL - używane są serwery home.pl i robione jest przekierowanie.
- Gdy w tym samym polu wpiszesz sam adres IP - wtedy tworzony jest odpowiedni rekord "A".
Zauważ, że w tej chwili na screenie masz rekord A kierujący na serwer home.pl - 212.85.96.95. Gdy wpiszesz samo IP - bez "http://" - ten rekord A się zmieni.
Powinny być oddzielne opcje do tworzenia rekordów DNS i do tworzenia przekierowania i nie miałbyś problemów. Ale co usługodawca to inaczej wyglądający panel kontrolny. Ja sam się na tym znam, a w pierwszej chwili przy konfigurowaniu pierwszej domeny w home.pl zwątpiłem, bo jest to tu rozwiązane nietypowo.

Dodatkowo - jeśli chcesz - w przekierowaniu poczty możesz sobie wpisać jakiś swój adres email (dowolny jaki masz) - wtedy wszystkie maile kierowane na dowolnyadres[-at-]twojadomena.eu będą dochodziły na ten Twój wskazany adres. Możesz więc wyglądać bardziej profesjonalnie podając np. jako kontakt "imenazwisko[-at-]twojadomena.eu. Wink

« Last Edit: July 04, 2009, 02:50:09 AM by Piotr GRD » Logged

adwokat-mkm
Member
*

« Reply #6 on: July 04, 2009, 04:57:22 AM »

hmm no zrobiłem tak jak mi napisałes... na razie włącza mi się strona, którą robiłem wcześniej w kreatorze.. to sie powinno zmienic po tej godzinie ?
Piotr GRD
Honoured 110MB Member
Official 110mb Guru

« Reply #7 on: July 04, 2009, 05:40:57 AM »

W tej chwili Twoja własna domena .eu jest prawidłowo podpięta do Twojego konta na serwerze 110mb.com i wyświetla to samo co masz pod adresem subdomena.110mb.com - czyli tak jak to tu działa.
Te same pliki są dostępne pod trzema adresami - twojadomena.eu, subdomena.110mb.com i subdomena.911mb.com

« Last Edit: July 04, 2009, 05:43:56 AM by Piotr GRD » Logged

adwokat-mkm
Member
*

« Reply #8 on: July 04, 2009, 05:49:41 AM »

jak to ?  ja jak właczam adwokat-mkm.eu to mam starą stronę, robioną kiedyś w kreatorze na home.pl  a na adwokat-mkm.110mb.com mam tą stronę, o której rozmawialiśmy..

O!  Już działa Smiley   Dziękuję Ci bardzo za pomoc, jesteś wielki Smiley  Sam bym sobie za żadne skarby z tym nie poradził, dziękuje jeszcze raz Smiley
« Last Edit: July 04, 2009, 06:02:26 AM by adwokat-mkm » Logged
Piotr GRD
Honoured 110MB Member
Official 110mb Guru

« Reply #9 on: July 04, 2009, 06:05:18 AM »

adwokat-mkm.eu
kliknij by powiększyć
adwokat-mkm.110mb.com
kliknij by powiększyć

Ty widzisz to:
kliknij by powiększyć
najprawdopodobniej z powodu cache'u (kopii lokalnej) wpisów DNS - albo na Twoim własnym komputerze albo u Twojego dostawcy internetu.

Swój własny cache DNS na swoim komputerze (jeśli używasz Windows i jeśli NIE używasz jakiegoś dodatkowego oprogramowania albo też wewnętrznych DNSów routera) możesz oczyścić poprzez:
Start -> Uruchom -> "cmd" <enter>
W oknie DOS: "ipconfig /flushdns"

Ale jakikolwiek cache to by nie był - wygaśnie po jakimś czasie (powinien po godzinie przy rekordach DNS dla Twojej domeny).
« Last Edit: July 04, 2009, 06:07:47 AM by Piotr GRD » Logged

adwokat-mkm
Member
*

« Reply #10 on: July 04, 2009, 06:11:18 AM »

wszystko już śmiga Smiley  dziękuję za pomoc  grin
Pages: [1]   Go Up
Send this topic | Print
Jump to: